söndag 15 juli 2012

VI SAKNAR DIG JOHNNY CASH


Det mesta finns på Youtube. I sommarregnet lyssnar jag till och ser Johnny Cash: Hans spelning på San Quentin inför jublande fångarOch hans inläsning av Nya Testamentet. Det är en trygg stämma som ger liv åt Matteus.

Johnny Cash var idol för konstnärskompisar jag hade på 80-talet. Janne Jönsson satte upp pjäsen ”I väntan på Godot” med interner på Kumla, som tröttnade på att vänta och sjappade under turnén i Göteborg. Janne satte också upp den på San Quentin. Han blev kompis med Cash. Det är stort.

Jag frågar mig var män eller kvinnor med Johnny Cash´ lyskraft finns i dag? Det finns inga i Fullersta, inte i Huddinge, inte i Stockholm, Sverige eller resten av länderna. Det är tråkigt för förebilder gör nytta, de ger energi, drivkraft, entusiasm.

Idrottare har vi, främst Zlatan. Han är underhållande att se. Han är en stor fotbollsspelare. Men han saknar något – den spirituella dimensionen. Han kan vara en klippa som blickar framåt efter fiaskot i EM. Utanför planen har han inte mycket att förmedla.

Politiker? Sedan Olof Palme och Gösta Bohman är det tunnsått med politiker som ger oss väljare inspiration. Politiskt korrekta unga män och kvinnor tycks förvalta sina uppdrag med lagen om minsta möjliga motstånd som måttstock. Undantaget är Carl Bildt.

Politiker: Under Almedalsveckans första fem dagar spreds 100 000 tweets. Gjorde något av dessa intryck på dig? De seglade över mitt huvud. För två sedan fastnade dock ett: Bränn inte pengar, vi behöver dem #Almedalen av Frälsningsarmén apropå Feministiskt Initiativs sedelbränning.

Rannsaka dig själv: Om du inte anser dig vara ledaren med stort L i din lilla sfär här på Jorden, skulle det inte sitta förbannat bra med någon som gick före dig, som ger dig inspiration i vardagen, som vänder trötta måndagsmorgnar till avstampet för en flygande vecka?

Det finns ett vakuum, ett tomrum utan energi som väntar på att någon ska göra entré och fylla det. En människa som brinner för en idé och som ger liv åt alla människor som i dag famlar efter fyrbåken. Då vore det trevligt om vakuumet fylls av en ljus kraft.




3 kommentarer:

Anonym sa...

Tänkte att du ville veta att förhandsvisningen av filmen "Walk the Line" i Sverige ägde rum på Österåkeranstalten 26 januari 2006 i samma lokal som Johnny Cash uppträdde 3 februari 1972. Fem visningar - 1 för inbjudna från media och 4 för intagna och anställda.

Anonym sa...

Både Johnny Cash och Carl Bildt som förebilder på samma gång? Nej det spretar för mycket.
Det är mer humant innehåll i en spelning av Cash än det någonsin kan bli i ett tal av Carl Bildt.

Per Lunqe sa...

Kul med Österåker. Två förebilder: Cash och Bildt enligt principen Låt tusen blommor blomma. I mångfaldens namn har alla sin stil. Bildt har nog också en human sida.