söndag 1 juli 2012

DEN IDEALE LEDAREN OCH GRUPPEN

Hur ser han eller hon ut? Flockledaren som går i spetsen för familjen, företagets marknadsavdelning, inköpsenheten på myndigheten eller församlingen? Vi vet alla vad vi önskar oss av en ledare. Här är några önskemål.

Chefen som är ledare i detta inlägg, vilket innebär att han eller hon har befogenhet att styra och ställa, förvaltar i bästa fall denna roll så att alla i gruppen blommar. Det betyder att gruppmedlemmarna får grundläggande behov tillfredsställda.


Alla vill vi känna vi att vi tillhör vi, det vill säga att vi inte exkluderas ur gruppen. Alla är med i gemenskapen. Utstötning leder till obehag, en reaktion nedärvd sedan människor började uppträda i grupp, det vill säga från starten för mänskligt uppträdande. Med den kunskap och insikt vi har i dag förstår vi att vårda tillhörighetskänslan. Ledaren skapar en grupp där alla är med. 


Ledaren tar förstås ett annat behov ad notam: Gruppmedlemmarna vill utveckla sina anlag. Det gör vi bäst om ledaren och gruppkulturen uppmuntrar initiativ från medlemmen som visar sig vara bra på att göra något, att genomdriva en marknadsplan, att skriva ett pressmeddelande, att försöka sig på något nytt som att fälla en björk efter successen med slyet. Om och om igen ska medlemmarna upp på femte steget i Maslows trappa för behov, känslan av att förverkliga sig själv. 


Ledaren fortsätter att fundera och kommer på att taggarna ska vändas utåt. Han eller hon ska försvara sina gruppmedlemmar från yttre faror. Inåt ska han eller hon visa kärlek och respekt för gruppens medlemmar. Det ger trygghet och utifrån den tryggheten utvecklas gruppen. Vilket låter bäst tycker du: Den som uppträder utan ryggrad utåt och driver tyranni inåt eller är tuff utåt och skapar trygghet inne i gruppen?


Vi behöver alla syfte, mening och mål. Med en kompass, en lysande fyrbåk i vinternatten, en polstjärna, blir det så mycket enklare att navigera i tillvarons turer. Ledarens uppgift är att skapa förutsättningar för att gruppen och medlemmarna tar sig fram i labyrinten. Om nu ledaren lyckas med detta är han eller hon värd ett Nobelpris. Ledaren fungerar.


Men när ledaren inte fungerar? Då får du fundera om du vill lämna gruppen eller ta fajten om ledarskapet. Misslyckas du med denna fajt blir det respass. I Sverige är vi så förbannat rädda för att lätta ankar. Med få jobb och många som söker är det en utmaning. Men att byta sandlåda kan ge möjligheter att komma till en grupp med en ledare som fungerar.





Inga kommentarer: