fredag 30 maj 2014

TRYGGARE KAN INGEN VARA PÅ HÄRBÄRGET

Jag tittar ut från värmen och ljuset i den inredda industrilokalen. Där ute står ett femtontal människor och trycker i novemberkylan, mörkret och snålregnet. De har inte fått plats på härbärget där jag är volontär.

De väntar på transport till något annat akutboende i Stockholm. Jag känner att detta är inte ett liv de valt själva. Inne på Vinternatt som drivs av Stockholms stad, Stadsmissionen och Frälsningsarmén har vi gjort i ordning maten. Östermalms saluhall är en frikostig givare och det finns mat för alla. Det blir ordentliga sallader, risgrytor och bröd.

Gästerna är glada. De har mat och en säng. Claes, min chef här, ber en bön innan vi sätter igång. Det känns lite ovant, men jag ber för att tvättmaskinen ska fungera i kväll. Frälsningsarméns anställde städar, vi hjälper honom att bädda och så förbereder vi maten.

Klockan nio på kvällen är det insläpp. Nu får 20 uteliggare plats. De är hungriga. Några duschar, en slänger in kläder i tvättmaskinen. Vilka kommer hit? Det är mest papperslösa rumäner. Om dessa rumäner, många romer finns det både uppfattningar och sanningar.

De tigger. Uppenbart. De tigger. Det sitter en stackars rumänska och tigger vid min pendeltågsstation i Huddinge. De roffar åt sig av bidrag. Fel. De får inga bidrag. De borde stanna hemma, det är bättre att hjälpa dem på plats. Tycks inte gå.

Dagens Nyheter publicerade en intervju med EU-minister Birgitta Ohlsson (2014-04-08). Hon säger:

”Jag är förbannad, ledsen och besviken.”

Trots att Rumänska staten får i storleken och motsvarigheten till över en miljard kronor ur EUs strukturfonder, vägrar Rumänien att ta ut pengar för att göra tillvaron något mer dräglig för sina romer.

Då får vi ta hand om dem som kommer hit. Det är basic, alla ska ha tak över huvudet och ett mål mat.

Den senaste mätningen på hur många som är hemlösa i Sverige gjordes 2011 av Socialstyrelsen. Den visar att det då var 4500 människor som var akut hemlösa, hänvisad till härbärgen eller andra akutboenden. 280 sov utomhus eller i offentliga utrymmen.

På Vinternatt i Hjorthagen sitter gästerna, de är glada och de visar tacksamhet. Vi volontärer slevar upp av risgrytan och det räcker till alla. Alldeles intill på Värtahemmet, eller som det hette då, Frälsningsarméns Industrihem bodde min mammas morbror Kåbe flera år. Där hade han ett rum och framför allt egen nyckel till det rummet. Sedan dess har jag haft ett gott öga till Frälsningsarmén.

Jag pratar med en av gästerna på Vinternatt. Han är byggnadsjobbare och försöker få ett arbete.

”The stone to stand on is a job” säger han och i hans ögon ser jag att han kommer att lyckas. Det kommer att bli jobb, bostad och kanske familj.

Stockholms stad har flera program för hemlösa. Ett är ”Bostad Först”. Idén är att med egen bostad löser sig flera knutar. Det finns inga krav på att den hemlöse ska ordna skulder eller missbruk på detta stadium. Det kommer senare. Akut jobbar staden med vad som kallas tak-över-huvudet-garanti. Det finns tak för alla, det enda kravet är att den hemlöse inte är våldsam eller hotar den som ger hjälpen.


Klockan närmar sig elva, det är lördagskväll och vi volontärer samlar oss för att åka till våra egna lägenheter. Belysningen släcks ner på Vinternatt i Hjorthagen. Gästerna kryper ner mellan lakanen. De kommer att somna och tryggare kan ingen vara.



Inga kommentarer: